Συνέντευξη Κων. Ζέρβα στη ΔΙΟΝ Τηλεόραση: Δεν χρειάζεσαι πάντα μια «ομπρέλα» για να προσφέρεις στην πόλη

Συνέντευξη Κων. Ζέρβα στη ΔΙΟΝ Τηλεόραση: Δεν χρειάζεσαι πάντα μια «ομπρέλα» για να προσφέρεις στην πόλη

Σήμερα στη εκπομπή «Ξυπνάμε μαζί, ξεκινάμε μαζί» με τους Δήμητρα Μακρή, Μάνια Βασιλειάδου και Μιλτιάδη Χαλκίδη στην ΔΙΟΝ Τηλεόραση.
 
Τα προβλήματα της πόλης δεν έχουν ιδεολογία και χρώμα. Η εποχή που οι δήμαρχοι διεκδικούσαν το χρίσμα κάποιας πολιτικής παράταξης έχει παρέλθει. Αυτό κατέδειξε η εκλογή της Πρωτοβουλίας, του Καμίνη στην Αθήνα, αλλά και η εκλογή άλλων δημάρχων σε αρκετές πόλεις. Ανεξαρτητοποιήθηκα από την Πρωτοβουλία, γιατί, μεταξύ άλλων όσες φορές τοποθετήθηκα, κατέθεσα προτάσεις ή διαφώνησα με αποφάσεις της διοίκησης, μου δινόταν η αίσθηση ότι είμαι ένας εχθρός της παράταξης. Μιας παράταξης που ξεκίνησε τελείως διαφορετικά, ως ένας χώρος όπου ο καθένας θα έλεγε την άποψη του και θα υπήρχε μία σύνθεση απόψεων και ατόμων. Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζουμε.
 
Η Διοίκηση δεν είναι πλέον αποτελεσματική και αυτό είναι εμφανές στην πόλη. Όταν δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα ο Δήμαρχος το γυρνάει στην ατάκα και την εξωστρέφεια. Η εξωστρέφεια όμως δεν λύνει το πρόβλημα της καθαριότητας και του κυκλοφοριακού.
 
Πέρα από την κόπωση της Διοίκησης, την οποία και μπορώ να αντιληφθώ, χρειάζονται και ανακλαστικά. Θα πρέπει να υπάρχει επαφή των εκλεγμένων με την πόλη και τα προβλήματα της.
 
Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μια αποστεωμένη πόλη αλλά μια ζωντανή και πρέπει να υπάρχουν κανόνες, ιδιαίτερα στο θέμα της λειτουργίας της. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα τραπεζοκαθίσματα στην Νέα Παραλία, με την οποία διαφώνησα, όπως και πολλοί άλλοι, ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να αξιοποιηθούν και με άλλου είδους χρήσεις. Ο Δήμος οφείλει να δώσει τις κατευθύνσεις ως προς τη χρήση αυτών των χώρων και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Για το θέμα αυτό, όπως και για πολλά άλλα, κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις, δεν έκανα απλά κριτική.
 
Ένα άλλο πρόβλημα είναι το θέμα του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης. Επί 5 χρόνια προετοιμαζόταν η Διοίκηση και όταν μπήκε στη φάση της εφαρμογής έλειπαν 3.500 θέσεις από τις 8.000! Για τη διαχείριση και τον έλεγχο της οποίας δεν επαρκεί ο αριθμός των δημοτικών αστυνόμων. Χρειάζονται 130 όταν έχουμε μόνο 67!
 
Όσον αφορά το θέμα της εξωστρέφειας της πόλης, πολύ φοβάμαι ότι από πολιτική έχει μετατραπεί σε τρόπο ζωής και lifestyle. Τον πρώτο καιρό είχαμε πει να πάμε σε άλλες χώρες και πόλεις, να δούμε τι κάνουν και να πάρουμε ιδέες. Συνεχίζουμε τα ταξίδια και ακόμα ψάχνουμε. Η εξωστρέφεια πλέον είναι ένα είδος καμουφλάζ για να λέμε ότι έξω πάμε καλά. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν κάνει εξωτερική πολιτική και διεθνή διπλωματία. Αυτά τα ταξίδια πρέπει σε τελική ανάλυση να μεταφραστούν σε όφελος για την πόλη και τους πολίτες της.
 
Για την αποχώρηση μου από την «Πρωτοβουλία», θεωρώ ότι δεν πρέπει να βρίσκομαι σε μια παράταξη που δε λειτουργεί πια. Να σας θυμίσω ότι η «Πρωτοβουλία» έχει να συνεδριάσει ως παράταξη από τον Απρίλιο του 2015. Δεν έχω πρόβλημα να βρίσκομαι κάτω από μια ομπρέλα. Από τη στιγμή που πλέον η παράταξη δεν με εκπροσωπεί, δεν συνθέτει, δεν ακούει, γιατί να επιστρέψω; Έδωσα πολύ χρόνο μήπως κάτι αλλάξει, αλλά τελικά διαπίστωσα ότι το πράγμα αντί να προχωράει, οπισθοδρομεί. Η παράταξη δεν έχει πλέον προοπτική, έχει χάσει τα ανακλαστικά της, εκείνα που την έφερναν κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη και τα προβλήματα της.
 
Μέχρι τις επόμενες εκλογές έχουμε χρόνο, και πρέπει σε αυτό το διάστημα να ελέγχουμε και να καταθέτουμε τις προτάσεις και απόψεις. Οι επόμενες εκλογές πρέπει να έχουν ως ατζέντα θεμάτων τα προβλήματα και το μέλλον της πόλης. Οι προθέσεις δεν επαρκούν και το lifestyle δε δίνει λύσεις. Χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις, και εκεί θα συμβάλλω από όποια θέση βρίσκομαι.

2017-12-20T15:15:36+00:00 4/12/2017|Άρθρα/Συνεντεύξεις|