Συνέντευξη Κων. Ζέρβα στη Βεργίνα Τηλεόραση για τη Τουρκία και το θέμα των δύο Ελληνών στρατιωτικών

Συνέντευξη Κων. Ζέρβα στη Βεργίνα Τηλεόραση για τη Τουρκία και το θέμα των δύο Ελληνών στρατιωτικών

Χθες, με τη Φένια Κλιάτση στην εκπομπή της «Μέσα σε όλα» στη Βεργίνα Τηλεόραση, μιλήσαμε για τη Τουρκία και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Η γειτονική χώρα ουσιαστικά ασκεί πολιτική σε όλα τα επίπεδα, προσπαθώντας να εμπλέξει όλους τους παράγοντες στην περιοχή και να προκαλέσει μια γενικότερη αποσταθεροποίηση, με σκοπό τη μεγάλη ιδέα της Τουρκίας.  Αυτή η συμπεριφορά φαίνεται από τη μια όταν αφήνει σχεδόν ελεύθερη τη ροή των μεταναστών προς την Ελλάδα: το πρώτο τρίμηνο του 2018 έφτασαν στη χώρα μας 5.500 νέοι πρόσφυγες. Από την άλλη όταν κάνει τις γνωστές κινήσεις της στη Συρία και έχει συγκεκριμένη επιχειρησιακή λογική για τα νησιά μας με συνεχείς παραβάσεις. Τέλος, όταν παίζει πολύ άσχημα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Θεωρεί τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι συνελήφθησαν, αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους 8 τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά το ένα θέμα από το άλλο. Είναι θέμα κοινής λογικής, είναι αδιανόητο να διαπραγματεύεσαι την ανταλλαγή δυο Ελλήνων στρατιωτών με 8 τούρκους οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο και με τίποτα δεν θα ήθελαν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Στην περιοχή μας, ο παράγοντας σταθερότητας είναι η χώρα μας και στη συγκεκριμένη περίπτωση όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ, στη ΕΕ, αλλά αυτά δεν μας προσφέρουν ιδιαίτερη ανταποδοτικότητα. Είναι επόμενο να θέλουμε ουσιαστική στήριξη και από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους μας στην ΕΕ, πόσο μάλλον όταν ο Τούρκος πρόεδρος είναι ένας μόνιμος συνομιλητής των εταίρων και συμμάχων μας. Οι σύμμαχοι μας πρέπει να είναι πραγματικοί σύμμαχοι.»

2018-04-12T14:55:09+00:00 12/4/2018|Άρθρα/Συνεντεύξεις|