Συνέντευξη Κων. Ζέρβα στη Βεργίνα Τηλεόραση για το θέμα της απλής αναλογικής

Συνέντευξη Κων. Ζέρβα στη Βεργίνα Τηλεόραση για το θέμα της απλής αναλογικής

Χθες, με τη Φένια Κλιάτση στην εκπομπή της «Μέσα σε όλα» στη Βεργίνα Τηλεόραση, μιλήσαμε και για τις αλλαγές του Καλλικράτη και την απλή αναλογική που θέλει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση στις επερχόμενες εκλογές.

«Στη χώρα μας μετά την μεταπολίτευση αν κάτι ήταν σταθερό, ήταν οι αυτοδιοικητικές θητείες. Είχαμε σταθερές τοπικές διοικήσεις με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Ο εκάστοτε Δήμαρχος είχε στα χέρια του τη δυνατότητα να ορίζει αντιδημάρχους και να ασκεί το έργο του απρόσκοπτα. Είχε μια πλειοψηφία την οποία πολύ δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει.

Σήμερα η Κυβέρνηση, ακόμα και σε αυτόν τον τομέα, θέλει να ανακατέψει την τράπουλα, για να μην πω να τα διαλύσει. Θέλει να φέρει ένα καινούργιο πλαίσιο όπου θα ισχύει η απλή αναλογική. Δηλαδή, ο Δήμαρχος θα εκλέγεται με το 50+1%, αλλά η παράταξη του θα πάρει τόσους δημοτικούς συμβούλους όσους εξέλεξε την πρώτη Κυριακή.

Αυτό το πλαίσιο θα οδηγήσει σε ένα χάος όσον αφορά τη διοικητική αποτελεσματικότητα. Πλέον στους Δήμους θα γίνεται ότι γίνεται στα συνδικάτα, όπου με την απλή αναλογική κάνουν 4-5 μήνες για να εκλέξουν μια διοίκηση, και με απίστευτα παζάρια μεταξύ των παρατάξεων.

Πέρα όμως από την απλή αναλογική ακούγονται πολλές άλλες αλλαγές, οι οποίες δημιουργούν ένα περιβάλλον που αντί να θεραπεύσει όλες τις ατέλειες του «Καλλικράτη», έρχεται να καταστρέψει και όσα καλά είχε.

Αντί να οδηγούμαστε στην τοπική διακυβέρνηση, όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αντί να δημιουργούνται μητροπολιτικές διοικήσεις, να δίνεται η δυνατότητα στους δήμους και τους Δημάρχους να διαχειρίζονται τα χρήματα, τους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό τους και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, μιλάμε σήμερα για την απλή αναλογική.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση, θέματα όπως τα σκουπίδια, το κυκλοφοριακό, το πράσινο, τα αδέσποτα, δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα συνεργαστούν 2 ή 3 ή 4 ή 5 παρατάξεις. Πρέπει η πλειοψηφούσα παράταξη να τα διαχειριστεί ακριβώς την επόμενη ημέρα που θα αναλάβει τη Διοίκηση.

Χάριν μιας ιδεοληψίας, να μην πω κομματικής σκοπιμότητας, θα μεταφερθεί και στην τοπική αυτοδιοίκηση το χάος της διοικητικής αναποτελεσματικότητας.»

2018-04-12T14:34:30+00:00 12/4/2018|Άρθρα/Συνεντεύξεις|