Συνέντευξη Κων. Ζέρβα στο amagi.gr για θέματα πόλης και διοίκησης

Συνέντευξη Κων. Ζέρβα στο amagi.gr για θέματα πόλης και διοίκησης

Την περασμένη Τρίτη είχα την χαρά να συζητήσω με τους κ.κ. Μιχάλη Τριανταφυλλίδη και Διαμαντή Κουμαριά στο ιντερνετικό ραδιόφωνο του Amagi (και τους ευχαριστώ γι’ αυτό) για τα θέματα που μας απασχόλησαν τελευταία στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και γενικότερα για τη Θεσσαλονίκη. Είπαμε πολλά, μεταξύ αυτών:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ: Ο απολογισμός του 2016 έγινε το σωτήριο έτος 2018. Να έχει σιτέψει το πράγμα… Είχα πιέσει πολύ για το θέμα της έγκαιρης συζήτησης του απολογισμού. Μετά από τόσο καιρό ξεχνάς, για τι συζητάμε. Τι ακριβώς είχε γίνει, τι αποφάσεις είχαν παρθεί. Νομίζω μπερδεύτηκαν και οι ίδιοι οι συντάκτες.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ COPY PASTE: Κάποιες μελέτες και κάποια έργα τις βρήκα αυτούσιες στον απολογισμό του 2015. Έγινε λίγο άρπα κόλλα. Τελικά ήρθε ένας απολογισμός copypaste των προηγουμένων ετών.

Η ΠΟΛΗ ΕΜΕΙΝΕ ΠΙΣΩ: Από τα μέσα της δεκαετίας του 90’ και μετά η πόλη έμεινε πίσω σε έργα και υποδομές ενώ μέχρι τότε ήταν πρωτοπόρα σε πολλά θέματα. Υπαίτιοι σε μεγάλο βαθμό είναι αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια είχαν τη διοίκηση και τη διαχείριση αυτής της πόλης.

ΠΑΝΤΑ ΝΑΙ…: Έχω την εντύπωση ότι όσοι βρίσκονται αυτή την περίοδο στην διοίκηση Μπουτάρη, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι όσοι συναινούν και λένε πάντα ναι. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας δεν παίρνουν συχνά το λόγο στα δημοτικά συμβούλια, δεν τοποθετούνται για θέματα της πόλης, τα οποία φυσικά δεν είναι θέματα ιδεολογικά αλλά καθημερινότητας.

ΤΙΜΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Είναι τιμητικό να βρίσκεται κανείς στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, να συζητάει και να εκφράζει άποψη για τα προβλήματα της πόλης. Μόνο αν βρεθείς στη θέση αυτή αντιλαμβάνεσαι πώς, πραγματικά, γίνονται κάποια πράγματα. Το γεγονός ότι υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη μπορεί να αναδεικνύει ορισμένους ανθρώπους αλλά επίσης ξεχωρίζουν και αυτοί οι οποίοι είτε εκφράζουν άποψη, άσχετη με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, είτε δεν μετέχουν καθόλου στις εργασίες του συμβουλίου.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΑΠΟΝΤΕΣ: Ακόμη και στις σημαντικές επιτροπές του Δήμου, στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που αποφασίζονται κανονιστικές αποφάσεις διαγωνισμοί, δωρεές, πληρωμές κλπ, ελάχιστα από τα μέλη τους μετέχουν.

«ΑΛΛΟΣ» ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ…: Στη 2η δημαρχιακή θητεία μετά τις εκλογές του 2014, στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη βρήκα ένα τελείως διαφορετικό άτομο από αυτό της Πρωτοβουλίας του 2010. Περιβαλλόταν πλέον από ανθρώπους που του έλεγαν συνέχεια ναι, δεν είχε την ίδια διάθεση να συνθέτει, να ακούει και να παραδέχεται λάθη.

ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑ: Πολύ εύκολα λέμε κάποια πράγματα αλλά πολύ δύσκολα τα πραγματοποιούμε. Αυτό το πείραμα που έγινε το 2010 και η εμπιστοσύνη που έδειξε ο κόσμος σε διαφορετικούς ανθρώπους δεν πρέπει να αποτύχει. Κάποιοι κάθισαν πολύ ωραία στην εξουσία και το «πρόωρο γήρας» έφερε κάποιους να έχουν καβαλήσει καλάμια, να κουνάνε τα δάχτυλα ακόμα και σε τέως «συντρόφους», οι οποίοι έκαναν πολύ κουπί για να φτάσει η ιστορία εκεί πέρα, να τους λένε «ποιος είσαι εσύ που θα μας κάνεις κριτική». Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που αποφάσισα ότι δεν μπορώ να συμμετέχω. Αυτή η ιστορία δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΕΧΙΖΩ… Από τη στιγμή που ζω στην πόλη και αγαπώ αυτήν την πόλη, θα πρέπει να δουλεύω για αυτήν.

2018-01-11T15:28:39+00:00 11/1/2018|Άρθρα/Συνεντεύξεις|