Να γνωρίζουμε τις αρμοδιότητες του Δήμου για την αποφυγή πλημμυρών

Να γνωρίζουμε τις αρμοδιότητες του Δήμου για την αποφυγή πλημμυρών

Στην τοποθέτησή για την επικαιροποίηση των ενεργειών του δήμου Θεσσαλονίκης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αναφέρθηκα στις αρμοδιότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση πλημμυρών από έντονες βροχοπτώσεις.

Όπως επισήμανα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως και κάθε δήμος –αλλά και οι Περιφέρειες και η κεντρική κυβέρνηση– έχει ένα εγχειρίδιο, το οποίο περιγράφει όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε φυσικές καταστροφές: αναφέρεται σε σεισμούς, σε χιονοπτώσεις, σε παγετούς, σε καύσωνες, σε τεχνολογικό ατύχημα, σε επικίνδυνη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών. Και σε πλημμύρες…

Διευκρίνισα ότι στη σελίδα 10 αυτού του εγχειρίδιου αναφέρεται ότι οι υπηρεσίες των δήμων είναι αρμόδιες για τον καθαρισμό της επιφάνειας των φρεατίων, δηλαδή των σχαρών. Για τον καθαρισμό του εσωτερικού των φρεατίων, αρμόδια είναι η ΕΥΑΘ. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να παίζουμε κρυφτό. Ας ακουστεί στον κόσμο ότι ευθύνη του Δήμου είναι οι σχάρες των φρεατίων να είναι καθαρές.

Τόνισα ακόμα ότι ακούστηκε από έναν μηχανικό και παράγοντα της Θεσσαλονίκης, ότι η πόλη σώθηκε χάρη στο μετρό, οι ανοιχτές σήραγγες του οποίου απορρόφησαν μεγάλο μέρος του νερού. Αλίμονο αν η πόλη σώθηκε επειδή ένα υπόγειο έργο απορρόφησε ποσότητες νερού που δεν προβλέπεται στο μέλλον να απορροφήσει. Ίσως θα πρέπει να βάλουμε και …γόνδολες στο μετρό και να δουλεύει και με αυτή τη λογική!

 

2018-05-15T15:09:28+00:00 15/5/2018|Δήμος Θεσσαλονίκης|