Τοποθέτηση Κων. Ζέρβα για τη χρήση των περιπτέρων της Ν. Παραλίας

Τοποθέτηση Κων. Ζέρβα για τη χρήση των περιπτέρων της Ν. Παραλίας

Από την τοποθέτηση μου στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, για τη χρήση των περιπτέρων της Ν. Παραλίας:

Για το θέμα των περιπτέρων της Νέας Παραλίας υπάρχουν δύο προσεγγίσεις. Η μία είναι η πολιτική και η άλλη είναι η λειτουργική – αρχιτεκτονική.

Στο σκέλος της πολιτικής απόφασης: Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2017 καταψηφίστηκε. Ηταν μία κανονιστική απόφαση που δεν πήρε τις απαιτούμενες ψήφους και απορρίφθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Γιατί η ίδια ακριβώς πρόταση, έρχεται μετά από 8 μήνες να ψηφιστεί ξανά; Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι που το είχαν καταψηφίσει τότε θα υπερψηφίσουν σήμερα.

Το δε πολιτικό σκέλος, έχει να κάνει επίσης και με το πως προσεγγίζει τη διαχείριση του ελεύθερου χώρου μια διοίκηση. Είναι θέμα του πώς «να μην είναι μια ψόφια πόλη» η Θεσσαλονίκη όπως είχε πει ο δήμαρχος ή είναι θέμα εσόδων; Αν είναι θέμα εσόδων γιατί απεμπολούμε απ’ την Πλατεία Ελευθερίας 1.2000.00 ευρώ το χρόνο για να πάρουμε κάποια μισθώματα από τη Ν. Παραλία.

Όσον αφορά την διάταξη και την χρήση για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, να θυμίσω ότι ανάμεσα σε αυτά τα περίπτερα υπάρχει το Μακεδονία Παλλάς, το Ναβόνα και οι Όμιλοι. Αυτά γιατί δεν τα συνυπολογίζουμε; Σε μία έκταση περίπου 3 χλμ. από το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, πόσα μπαράκια πρέπει να έχουμε για να είναι …ζωντανή αυτή η πόλη; Οι μελετητές άλλωστε έχουν προβλέψει ένα άλλο χαρακτήρα.

Υπάρχουν και άλλου είδους χρήσεις οι οποίες μπορούν να επιλεγούν. Θα μπορούσε για παράδειγμα το περίπτερο 1, του «Απογευματινού Ήλιου», να είναι ένα info kiosk, να δίνεται η πληροφορία για ό,τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για πολιτιστική χρήση, π.χ. με την έννοια των Museum Shops. Ο επισκέπτης της Νέας Παραλίας να βρίσκει εκεί κάποια είδη από τα μουσεία μας.

Ο Δήμος είναι που θα επιβάλει τις χρήσεις και τι είδους κόσμος θα αξιοποιεί αυτά τα περίπτερα.

Όσον αφορά το Maison Crystal, έχουν ειπωθεί κατά καιρούς πολλά. Ο Π. Αβραμόπουλος είχε μιλήσει για την κατεδάφιση του κτηρίου, ο Δήμαρχος για ένα πρότυπο παιδικό σταθμό. Εγώ είχα προτείνει να γίνει ένα Ναυταθλητικό Μουσείο. Να το αναλάβουν τα ναυταθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και να διαμορφώσουν έναν χώρο με κυλικείο και εντευκτήριο. Η πισίνα που ήδη υπάρχει θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τη συγκεκριμένη χρήση. Και ζωντανό θα ήταν, και αξιοθέατο θα ήταν και έσοδα θα έφερνε. Στο δια ταύτα, το Maison Crystal, με βάση τον προτεινόμενο σχεδιασμό, θα έχει στο μέλλον τραπεζοκαθίσματα, γενικώς και αορίστως.

Η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου έκανε το σχεδιασμό, εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της ανάπλασης της Ν. Παραλίας, η διοίκηση Μπουτάρη την ολοκλήρωσε. Και είναι αυτή που θα έπρεπε να έχει θέσει τους όρους, με τους οποίους αυτό το κόσμημα της πόλης μας, αυτό το τοπόσημο, θα έπρεπε εδώ και 4-5 χρόνια να έχει αξιοποιηθεί.

Το είχα προτείνει τον Ιούλιο το λέω και τώρα, τραπεζοκαθίσματα μόνο στο υφιστάμενο Περίπτερο 7 στον «Κήπο του Νερού» και τα άλλα 2 όπως προβλέπονται από τη μελέτη, δηλ. στα Περίπτερα 6 και 8.

Την προτεινόμενη εισήγηση την καταψηφίζω και πάλι!

2018-03-13T15:15:53+00:00 13/3/2018|Δήμος Θεσσαλονίκης|